zondag 31 augustus 2014

Zwezerik? Maar dat is toch orgaanvlees..?

Zwezerik, ik vind het zo ontzettend lekker!
Veel mensen deinzen al terug bij het idee dat ze orgaanvlees eten, wat eigenlijk echt zonde is. Vanaf jongs af aan schotelde mijn vader ons al van alles voor.  Ik viel wel een beetje buiten de boot wanneer vriendinnetjes uit mijn klas begonnen over hun lievelingsgerecht. Pasta bolognese, kip met patat of pannenkoeken. Dit vond ik uiteraard ook lekker maar lams hersentjes of kikkerbillen stonden toch echt hoger op mijn lijst.

Wel merk ik dat er steeds vaker naast de biefstuk ook een lekker stuk varkensbuik (bijvoorbeeld bij Bar Brouw & Bar Spek) of kalfswangetjes op het menu staan in de leuke restaurants.

Helaas blijft orgaanvlees nog steeds wat moeilijk. Probeer dit recept eens als een voorgerechtje. Het is goed te doen. Zwezerik hebben we bij De Lindenhoff in Baambrugge gehaald (een fantastische ervaring en ontzettend leuk om hier al het lekkerste vlees te halen). 400 gram kost daar ongeveer €24,-
Neem de zwezerik van het hart. Het stuk van de hals valt snel uit elkaar.

bereiding van de zwezerik
Spoel de zwezerik heel goed in een bak met water waaraan zout is toegevoegd. Klaar wanneer water helder is.

Vervolgens 2 minuten blancheren (= net geen kokend water). Leg direct daarna kort in ijskoud water.

Begin voorzichtig de vliezen en bloedvaatjes te verwijderen met een scherp mes. Dit is even een klus!

Leg de zwezerik in een schone theedoek tussen 2 borden. Zorg dat je iets zwaars (boek, of pan met water!) op het bovenste bord legt zodat je het stuk vlees onder hoge druk plat maakt. Zet het 3 uur in de ijskast.

Snij in plakken van ca. 1 cm breed, bestrooi met peper en zout en rol door de bloem. Sla het overtollige bloem er af. Doe roomboter  (liefst geklaarde boter) in de pan, en bak op middelhoog vuur tot de zwezerik krokant is.

sinaasappel port saus
50 ml vers geperste sinaasappelsap
50 ml rode port
50 ml vlees fond

Kwartier laten inkoken. Eventueel wat bloem om het sausje wat dikker te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten